Jdi na obsah Jdi na menu

Historie České sekce.....

7. 10. 2013

     První kroky International Police Association v bývalé ČSFR byly dány navázáním kontaktů s německými policisty. Již jako 1990 znamenalo počátek přátelských vztahů s pracovníky německé sekce IPA z Deggendorfu a z Nabburgu, kde byly přijímáni asociovaní členové převážně z Klatov, Chebu a později i z dalších míst naší republiky. Nejpočetnější zastoupení asociovaných členů v této době v Evropě měl právě spojovací úřad v Deggendorfu, který byl policisty veden pod patronací Spolkové pohraniční policie (BGS).

     Významným mezníkem se stalo setkání chebských a klatovských členů, kteří společně založili Přípravný výbor IPA, později Československou sekci IPA se sídlem v Chebu, místě, které nejlépe odpovídalo nově vzniklým vztahům a spojení Západu s Východem.

      Dne 11. července 1991 došlo k zaregistrování Československé sekce IPA u MV ČR se stanovením působnosti na celém území České a Slovenské Federativní republiky. Tomu však předcházely aktivity klatovských a chebských členů, kteří již 2. dubna 1991 zaslali tehdejším třem ministrům vnitra materiály s příslušnými návrhy na vznik IPA na bývalém společném území. Po zaregistrování došlo v září téhož roku k prvnímu společnému setkání v Brně za přítomnosti policistů obou republik. Z něho vyplynuly kontaktní adresy na jednotlivé pracovníky na Moravě, Slovensku a v Čechách, mimo již stanovený Přípravný výbor.

    Navrátím času lze hodnotit období, kdy v první jarní den 1992 byla ustavujícím kongresem v Chebu, za mezinárodní účasti převážně německých přátel, založena Československá sekce. Členská základna v počtu asociovaných a ostatních členů čítala tehdy 120 policistů.

      První územní skupina IPA v ČSFR vznikla v květnu 1992 v Klatovech. Prvním prezidentem společné sekce se stal p. Pavel Běloch z Chebu. Pod jeho taktovkou, za úzké spolupráce s německým vedením IPA, došlo dne 6.11.1992 k mezinárodnímu uznání Československé sekce v Rio de Janeiru. Od té doby se styky naší sekce rozrostly do mnoha podob v Evropě i mimo ni.

      Svoji samostatnou kapitolu pak tvoří období po rozdělení Československa v roce 1993. Vznikly tak dvě samostatné části - Česká sekce IPA a Slovenská sekce IPA.

    I přes těžké začátky hledíme optimisticky do budoucnosti, v níž bychom velmi rádi nalezli aktivnější a dynamičtější práci celého členstva a výraznější podporu, ze strany služebního a resortního vedení MV ČR.

    Našim zahraničním kolegům na druhé straně společné hranice v oblasti Šumavy, bez jakéhokoliv pochlebování děkujeme za přátelskou pomoc při počátečních nesmělých krůčcích Československé a později i České sekce po tenkém ledu mezinárodního dění a vzájemné spolupráce.

     Doufáme, že při hledání a upevňování existence i svébytnosti Českého státu bez rozdílu národnostní příslušnosti, nalezneme společný jazyk nejen v hesle vyřčeném v esperantu "SERVO PER AMIKECO", ale i v duchu celosvětové policejní vzájemnosti.

watermark.asp--2------kopie.jpg